Mutti Merkel Wir Schaffen Das Nicht

Writing

                                                                                     Mutti Merkel Blues, collage LM

Angela Merkel blijft bij het opengrenzen asielbeleid  maar Horst Seehofer  gaat daar regelrecht tegen in en zorgt voor nieuwe regeringscrisis in Duitsland.

Bij de verkiezingen van september vorig jaar kreeg de Duitse Bondskanselier Angela Merkel flinke klappen. Alternatief voor Duitsland (AfD) kreeg de stemmen van de conservatieven en christen democraten, die het CDU de rug toekeerden. Twee maanden na deze nederlaag, kreeg haar autoriteit nog een enorme deuk, door het instorten van de coalitie gesprekken met de Vrije Democratische Partij (FDP ) en de groenen.

Van 2013 tot 2017 vormden de christen democraten (CDU) van Merkel samen met de sociaal democraten (SPD) de ‘grote coalitie’ regering. Door deze  samenwerking werden ook de sociaal democraten flink afgestraft, met het slechtste verkiezingsresultaat sinds de jaren ‘30.

KOKO Links Rechts

De sociaal democraten en christen democraten zijn het op vele punten niet met elkaar eens, maar een nieuwe links-rechtse coalitieregering was de enige optie voor Merkel, om de stabiliteit in Duitsland te waarborgen. In januari dit jaar hebben de partijleiders van CDU, CSU en SPD na 24 uur onderhandelen een principeakkoord bereikt om een nieuwe Duitse regering te vormen.

In 2015 hebben belangengroepen en NGO’s op een geraffineerde manier misbruik gemaakt van het Nazi verleden en Angela Merkel onder druk gezet om de deuren van Duitsland open te zetten. Door deze emotionele chantage kwam de “Refugees Welcome” beweging op gang. In die periode werden er meer dan één miljoen economische vluchtelingen als asielzoekers binnen gehaald. Met haar uitspraak ‘Wir Schaffen Das’ probeerde Mutti Merkel dit te rechtvaardigen, maar het heeft de geloofwaardigheid van haar partij de das omgedaan. De zusterpartij van de christen democraten, (CSU) pleitte toen voor uitkeringsverlagingen voor asielzoekers en wilde ook hun familie hereniging in Duitsland beperken. Deze voorstellen waren een gruwel voor de sociaal democraten van de SPD.

Wir Schaffen Das Nicht

Het opengrenzen/asielbeleid domineert nu nog de politieke agenda. Met een nieuw immigratieplan gaat minister van Binnenlandse Zaken en CSU partijleider Horst Seehofer, regelrecht  in tegen het beleid van Angela Merkel, die de dictaten van de VN en andere belangengroepen volgt en daarin gesteund wordt door de sociaal democraten van de SPD.

Seehofer wil bepaalde groepen vluchtelingen de toegang aan de grens weigeren. Merkel wil dat vluchtelingen eerst moeten worden toegelaten, voor dat bepaald kan worden, of ze terug moeten naar een ander EU-land.

“Dat is volgens de gangbare interpretatie van de EU-regels ook zo. Bovendien streeft Merkel naar een gemeenschappelijk Europees asielbeleid. Ze vreest dat dat helemaal niet meer van de grond komt als Duitsland nu voor het eigenbelang kiest en vluchtelingen aan de grens terugstuurt.”

Wir Schaffen Das moest de Duitsers geruststellen, maar dat gaat helemaal  niet lekker,  Mutti Merkel Wir Schaffen Das nicht is een noodkreet die steeds luider wordt, niet alleen in Duitsland maar in heel Europa.

2 thoughts on “Mutti Merkel Wir Schaffen Das Nicht

  1. Mooi artikel over een dramatisch onderwerp. Schrijven dat “Het opengrenzen/asielbeleid domineert nu nog de politieke agenda.” is wel een understatement, gezien het een beslissing was met epochale inslag en de gevolgen zich dag na dag tonen. Oa het geweld tegenover vrouwen is dramatisch toegenomen en elke dag komen er wel nieuwe gevallen uit van moord en zwaar geweld. Ook de EU is gespleten en ook dat domineert totaal de nieuwsberichten.

    1. Vanuit mijn gedachte van toen (ik was in nog in New York) dat de vluchtelingen crisis niet uit de lucht is komen vallen maar in gang is gezet om een politiek doel te dienen, lijkt het wel een understatement, maar dat was niet de bedoeling, dit verhaal is maar het begin. In politics there is no such thing as a crisis, everything is put in motion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *